InZi Blogs

Hieronder zal ik regelmatig een lichaamsdeel en een aantal bijbehorende ziektebeelden kort uitleggen welke boodschap ze vanuit de holistische visie kunnen hebben. Dit doe ik om een stuk bewustwording over de “zin van ziekzijn” mee te geven. Door de jaren heen ben ik gaan ervaren dat in best veel gevallen er ook een “zin” zit in het ziekzijn en dat als je daar naar kijkt, dit het herstel proces positief beïnvloed. Naast een reguliere (lichamelijke) behandeling kan dit een mooie aanvulling zijn. Bronnen die ik hiervoor raadpleeg zijn de volgende twee boeken: “De zin van ziekzijn”van Rudiger Dahlke en “De sleutel tot zelfbevrijding” van Christiane Beerlandt. Vrijwel alle info komt uit deze boeken, gecombineerd met een personal touch.


InZi Deel 10  De nek 7-6-2018

De nek is de verbinding tussen je hoofd en de rest van je lichaam en is symbolisch de plaats van de wil en kracht en staat ook voor vertrouwen in onszelf. In de nek lopen zenuwen van het ruggenmerg naar de hersenen, waardoor de nek ook symbool staat voor het openstellen voor indrukken van de buitenwereld. Dat je durft te kijken naar alle richtingen en mogelijkheden zonder zelfbeperking. De nek staat voor het in voorzichtigheid het middelpunt weten te behouden tussen ik en de ander.

Stijve nek:
Wanneer je een stijve nek hebt dan ga je mogelijk met oogkleppen door de wereld. Er speelt mogelijk angst. Je verstijft. Je kan of durft er niet helemaal bij en dat maakt je wat rechtlijnig. Je ziet daardoor dingen over het hoofd of hebt er een blinde vlek voor. Wat is het dat je niet wilt inzien? Je kunt het gevoel hebben emotioneel vast te zitten. Je probeert halsstarrig vast te houden aan zaken door (innerlijke) angst en onzekerheid. Je vlucht weg, want je mist vertrouwen in jezelf.

Whiplash:
Je hebt het verlangen om alles te regelen en je hebt graag het overzicht en de controle. Je bent de ideale regelneef en zult er altijd voor zorgen dat je overal aan hebt gedacht. Je bent verantwoordelijk en bezorgd ingesteld en je houdt van orde en overzicht om controle over je omgeving te houden. Je zet jezelf op de tweede plaats. Deze drang van beheersing en controle wekt veel energie op, hoe meer jij wil beheersen, hoe meer jij vasthoud aan energie, die eigenlijk hoort te stromen net als een rivier. Deze energie kan niet naar buiten en slaat naar binnen uit en keert zich tegen je. Het is van belang dat je leert om jezelf op de eerste plek te zetten en dat je minder aarzelt over het maken van keuzes die goed zijn voor jou! Je mag meer voor jezelf zorgen en kiezen en je minder bezig houden met het zorgen en controleren van je omgeving.

Dikke nek:
Bij een dikke nek doe je je sterker voor dan je bent. Je staat je niet in je kracht. Je hebt een dikke huid/vetlaag om jezelf te beschermen, want je voelt je van binnen kwetsbaar. Je mist het vermogen om je eigen kar uit de modder te trekken als hij vastzit. In dit geval is het belangrijk te leren hoe je wel echt in je kracht kunt staan en dat je gelooft in je eigen kwaliteiten.

Verschuiving bovenste nekwervel:
Vanuit holistisch perspectief staat een verschuiving van de bovenste nekwervel voor verzet tegen richtingsveranderingen of dat je jezelf hebt verkeken( letterlijk en figuurlijk) Je draait niet de juiste richting in en je weet ook even niet meer wat wel de juiste richting is. Je kunt de belasting door het hoofd niet meer verdragen. Je denkt teveel en ook teveel wat niet bij je past. Je hebt even geen orde meer in je hoofd en bent het overzicht kwijt. Het is belangrijk dat je de zaken waar je allemaal mee bezig bent op een rijtje te krijgen en dat je prioriteiten gaat stellen, zodat je weer op het rechte (juiste) pad terecht komt. Je moet een nieuwe richting inslaan, want de keuzes die je nu hebt gemaakt, brengen je niet op de juiste weg.

Het kan ook zijn dat iemand anders jouw hoofd op hol heeft gebracht.

———————————————————————————————————————————————————————–

InZi Deel 9 schouders 30-4-2018

Last van je schouders heeft volgens mij iedereen weleens gehad. Het is een welbekende stressplek en ook een aandachtspunt als je veel moet zitten tijdens je werk. Waar staan de schouders holistisch voor en wat betekent het als je daar klachten hebt?

De schouders staan voor  draagkracht en het innemen van je levensruimte. Gezonde schouders staan voor veel draagkracht en dat je niet onder emotionele lasten gebogen gaat. Je ratio en gevoelswereld zijn in balans. Je hebt veel vertrouwen en leeft volgens je eigen pad. Je kunt overzien,  relativeren, respecteert je eigen grenzen en je kunt goed je eigen emoties verwerken.

Schouderklachten algemeen:
Schouderklachten kunnen aangeven dat je teveel vasthoud en dat emoties van angst en verdriet de overhand hebben. Je draagt teveel last en probeert jezelf krampachtig staande te houden. Je wordt overspoeld door emoties en je ervaart te weinig draagkracht vanuit jezelf, de lasten worden je te zwaar. Je sluit je teveel af van anderen of je neemt juist teveel last van anderen over. Het is belangrijk dat je je emoties leert kanaliseren en dat je weer overzicht krijgen zodat je aan een oplossing kunt werken.

Schouderpijn:
Angst overheerst en je ervaart het leven als zwaar, want je moet teveel van jezelf. Je stelt teveel voorwaarden aan jezelf en geeft jezelf teveel verplichtingen. Je eist van jezelf om te presteren of om te voldoen aan verwachtingen van anderen. Je stelt je mogelijk te afhankelijk op naar anderen, mogelijk spelen er relatie problemen. Je piekert teveel en daarbij blokkeer je je gevoelens en intuïtie. Je neemt ook lasten op je die niet nodig zijn.  Je hebt angst en mist vertrouwen in jezelf.

Schouderbladen:
De schouderbladen hebben ook nog een aparte betekenis. Zij staan voor het openen van jezelf naar jezelf toe, maar ook naar de buitenwereld. Als je schouders recht staan dan sta je dicht bij jezelf en heb je zelfvertrouwen. Je bent blij om te mogen leven en je bent expressief. 

Wanneer je schouders niet recht staan, dan misken of verberg je een deel van jezelf. Je staat niet in je kracht en toont deze niet voldoende. Het kan ook zijn dat je teveel van jezelf eist en dat prestatie op de voorgrond staat. Je overschrijd een grens van jezelf of van anderen. Je kunt ook moeite hebben met loslaten en houdt teveel vast. Je zet teveel door, zo lang dat het pijn doet. Je tilt daardoor teveel lasten.

Leer wat meer vertrouwen in jezelf te hebben en grijp wat minder vast. Leer wat minder veeleisend te zijn,  je grenzen te voelen en daarbij ook je emoties toe te laten. Voelen is geen teken van zwakheid, leer luisteren naar jezelf om bij jezelf te blijven, dat is veel krachtiger.

Ondersteunende vragen die hierbij passen zijn:

  • Hoe is je relatie op dit moment?
  • Zijn er andere relaties/contacten waar je over piekert of waar je last ervaart?
  • Welke eisen stel ik aan mezelf en is dit niet teveel?
  • Vind ik details belangrijk?
  • Ben ik perfectionistisch?
  • Hoe is mijn dag en weekindeling? Is daar ruimte voor ontspanning en hoeveel moet ik van mezelf?
  • Kan ik mijn emoties voelen en hoe voel ik mij op dit moment?
  • Hoe ziet mijn leven er op dit moment uit en ben ik daarover tevreden?

———————————————————————————————————————————————————————–

InZi Deel 8 hoofdpijn 4-4-2018

Hoofdpijn, een kwaal waar vast iedereen weleens last van heeft gehad. De een meer dan de ander en voor sommige zelfs een terugkerende kwaal. Hoofdpijn kent meerdere vormen en tal van oorzaken. In deze InZi behandel ik de algemene thematiek van hoofdpijn en twee (veelvoorkomende) soorten hoofdpijn.

Hoofdpijn algemeen:
Vanuit holistisch perspectief staat hoofpijn algemeen voor onvoldoende vertrouwen op jezelf, je piekert en twijfelt. Je weet niet goed wat je moet doen of welke keuze je moet maken, je komt er niet uit. Je bent te kritisch naar jezelf en bent ook veel bezig met wat anderen vinden. Je maakt je teveel zorgen (over anderen). Je wilt teveel gehoorzamen en bent teveel met anderen bezig. Je legt jezelf (teveel) restricties op en zet jezelf klem tussen opgelegde regels. De oorzaak en oplossing van je probleem lijkt zo buiten je te liggen, waardoor je geen macht hebt. De clue is om de oorzaak (je denkpatronen en overtuigingen) en dus ook de oplossing binnenin jezelf te vinden. Je houdt teveel vast.

Clusterhoofdpijn:
Clusterhoofdpijn, daarbij ervaar je met name eenzijdige pijn rond de oogkas. Deze pijn wordt met name ’s nachts ervaren. De boodschap van deze hoofdpijn is dat het je duizelt en dat je je opgezweept voelt.  Je ervaart chaos en je bent even het overzicht kwijt. Wat je nodig hebt is rust en contact met jezelf. Je bent teveel bezig met wat buiten je/ in je omgeving speelt, waardoor je te ver van jezelf af raakt.

Migraine:
Voor dit type hoofdpijn geldt ook de algemene thematiek van hoofdpijn, maar daarop is nog wel wat aan te vullen.

Je leeft teveel vanuit je denken en negeert je intuïtieve en gevoelsmatige kant, waardoor je blokkeert/omvalt. De boodschap is om niet te leven naar een opgelegde standaard, maar gewoon te zijn wie je bent. Doe jezelf niet anders voor om anderen te behagen, het past niet bij je. Je hangt nu teveel vast aan verwachtingen van anderen, je buigt teveel voor de ander. Je bent te streng voor jezelf en eist teveel. Leer ook te vertrouwen op je intuïtieve/ gevoelsmatige kant, deze wil ook de ruimte krijgen. Je hebt namelijk niet alleen een verstand gekregen, maar ook emoties om te voelen en om je de weg te wijzen.  Je bent nu teveel met het denken en dus gedachten bezig. Je zet je vast met je eigen veeleisende denkpatronen.

———————————————————————————————————————————————————————–

InZi Deel 7 Enkels 23-2-2018

De zevende InZi gaat over de enkels, voor mij een mooi vervolg op de knie. Vanuit holistisch perspectief staan de enkels voor het zelf vormgeven van je leven en je niet laten domineren door anderen. Je steunt op jezelf en niet op anderen. Je zoekt je eigen weg en vertrouwt op je eigen gevoel.

Klachten aan de enkel geven vaak aan dat je jezelf verbergt of dat je teveel meegaat met de ander of je laat domineren door een ander. Klachten aan je enkel kunnen er ook op wijzen dat je in een omgeving leeft die niet bij je past, dit kan bijvoorbeeld een baan zijn.

Verzwikte enkel
Een verzwikte enkel heb je zo, maar gelukkig hoeft dat niet te betekenen dat je dan niets meer kunt, dus de ene verzwikte enkel is de andere niet. Toch is het de moeite waard om naar de onderliggende problematiek te kijken. Een verzwikte enkel kan er op wijzen dat je niet zo goed weet welke richting je op moet gaan en dat je voor het bepalen van die richting teveel op anderen steunt. Je weet even niet zo goed waar je moet beginnen. Toch ligt het antwoord binnenin jezelf en loont het om binnenin jezelf te keren in plaats van advies aan anderen te vragen.

Gebroken enkel
Je weet dat een andere richting opgaan nodig is,  maar je vind dit wel lastig. Je hebt het gevoel dat je omgeving je tegenwerkt, maar het is eigenlijk je eigen angst en weerstand tegen verandering die je tegenwerken. Je staat net voor de sprong in het diepe, maar zenuwachtig sta je daar om de andere richting op te gaan. Je wilt gaan, maar durft niet helemaal en je ervaart daardoor tweestrijd binnenin jezelf.

InZi deel 6 Knieën (28-1-2018) 

De knie staat onder andere voor doorzettingsvermogen en jezelf zonder weerstand in het middelpunt plaatsen. Het hebben van respect voor jezelf en voor anderen. De kracht om voor jezelf op te komen, maar ook openheid naar de wereld toe.

Zonder de knie beweeg je je letterlijk houterig en stram door het leven. De knie geeft je soepelheid, veerkracht en zorgt ervoor dat je kunt bewegen. Alleen dat bewegen moet wel op jouw tempo, anders loop je jezelf voorbij en daar staat de knie, gezien de symboliek, niet achter. Wanneer er sprake is van innerlijke weerstand, starheid, disrespect voor jezelf of als je niet voldoende voor jezelf op komt, dan komt de knie in het verzet. De knie zal je letterlijk afremmen in je lopen. Je moet dan letterlijk pas op de plaats maken.

Aandoeningen aan de knie geven algemeen aan dat je niet voldoende op jezelf vertrouwd en dat je vasthangt in die angst. Je opstelling kan halsstarrig en hard zijn (naar jezelf) waardoor je niet meer soepel kunt bewegen.

Ondersteunende vragen die hierbij passen zijn:

  • Kom je op dit moment voldoende voor jezelf op
  • Ervaar je tegenslag of weerstand op dit moment
  • Wat zijn jouw doelen op dit moment en hoe verloopt dat?
  • Moet je veel van jezelf op dit moment
  • Ervaar je conflict in je gedachten?
  • Waar ben je bang voor?

 

Gezwollen of pijnlijke knie:
Naast de algemene betekenis heeft een gezwollen of pijnlijke knie ook nog een specifieke symboliek. Een gezwollen of pijnlijke knie kan aangeven dat je koppig en of hard naar jezelf bent. Je verdrukt emoties, met name emoties van boosheid en woede. Je verzet je tegen iets of iemand, je voelt je onderdrukt.

 

Gescheurde meniscus
De meniscus staat vanuit holistisch perspectief dat je diep van binnen nog onzeker bent en dat je je eigen kwaliteiten nog onvoldoende kent. Zo kom je echter niet over en dit veroorzaakt conflict en spanning binnenin in je zelf. Je kunt de neiging hebben om je vast te houden aan mensen of dingen buiten je die eigenlijk niet voldoende bij jou passen. Je legt de macht over wie je bent bij anderen neer, terwijl het beter is om zelf op zoek te gaan naar je kwaliteiten en wie je bent. Je drukt jezelf in een identiteit die niet voldoende bij je past, wat innerlijke frustratie oplevert, hierdoor ontstaat spanning.  Door je onzekerheid kun je dus niet soepel mee gaan in wie je bent en je omgeving, wat een stroeve beweging oplevert, waarin je jezelf tegen werkt.

InZi deel 5 Darmen (14-8-2017) 

De vijfde editie gaat over een deel van de spijsvertering waar ik geregeld mensen mensen over hoor klagen. Krampen, steken, pijn, opgeblazen gevoel of andere klachten. Wat kun je wel verteren en wat niet?

In eerste instantie is het goed om naar je voedingspatroon te bekijken, zeker in een tijd waar te maken hebben met veel bewerkt voedsel en gevoelige mensen. Dit strijkt elkaar behoorlijk tegen de haren in, maar soms heb je al zoveel gedaan aan je voedingspatroon of eet je al best wel gezond en gaan de klachten toch niet weg, wat zou er dan nog meer aan de hand kunnen zijn?

In de darmen vindt natuurlijk letterlijk de vertering van het voedsel plaats, maar daarnaast staat het ook voor de vertering van emotionele en mentale processen. De verwerking van indrukken uit omgeving en dus het eigen maken van de indrukken gebeurt er ook. Het opnemen wat nodig is en de rest loslaten. Je darmen bestaan onder onder andere uit de dikke- en de dunne darm. Beide hebben weer hun eigen thematiek, daarom splits ik ze hieronder uit.

Dikke darm:
De dikke darm staat voor het onbewuste, je donkere kant en het losmaken van het oude. Wanneer je klachten ondervindt aan je dikke darm is de kans groot dat het thema waar het om gaat al langer speelt of dat het oud is. Onbewuste processen kunnen soms langer sluimeren voordat ze in het bewustzijn komen. Vaak is het bewust worden van het thema dan al een hele stap in het verwerkingsproces ervan. Klachten van de dikke darm zijn vaak heftiger en pijnlijker dan van de dunne darm, omdat de thematiek vaak zwaarder is en ook al langer speelt. Het ligt er al langer en de “pijn” is meestal dieper. De meeste klachten die worden ervaren zijn een opgeblazen gevoel en steken.

Dunne darm:
De dunne darm staat voor de vertering verwerking van indrukken en analyse. De dunne darm houdt zich meer bezig met verwerking van de recente indrukken.

Gezien de plaats van beide darmonderdelen is waar ze staan ook wel logisch. Na de maag komt immers eerst de dunne darm. De dunne verwerkt dus als eerste (de indrukken) en daarmee ook de recente indrukken. Wat dan niet (voldoende of goed) wordt verwerkt blijft (liggen) in de dikke darm.


InZi deel 4 Longen (29-5-2017)

De vierde InZi gaat over de longen. Waar staan de longen voor vanuit holistisch perspectief? Contact, communicatie, uitwisseling en vrijheid. De longen staan voor contact met de buitenwereld en heeft daarom ook als thema de relatie tussen jou en de ander. In hoeverre heb je voldoende ademruimte en neem je een eigen plek in? In hoeverre laat je een ander toe?

Longaandoeningen kunnen algemeen de volgende thematieken hebben:
– het innemen van eigen ruimte, gaan leven zoals je wilt.
– twijfel aan jezelf of je alles wel aankunt
– gevoel machteloos te zijn.

Het belangrijkste is dat je leert vertrouwen in jezelf te krijgen en dat je jezelf ruimte geeft om zo te leven waar jij je goed bij voelt en niet enkel je leven laat bepalen door factoren van buitenaf. Het innemen van eigen ruimte en het gevoel zelf je leven in te kunnen delen en sturen is wat versterkt mag worden.

Ondersteunende vragen die hierbij passen zijn:

  • In welke situaties voel jij je bekneld?
  • Kan je daadwerkelijk doen waar je gelukkig van wordt?
  • Waarin twijfel je aan jezelf?
  • In welke situatie voel jij je machteloos?
  • Wat zou je anders willen?

Hyperventilatie
Hyperventilatie kan vanuit holistisch perspectief staan voor twijfel en onzekerheid over jezelf. Je luistert wellicht teveel naar anderen en je bent dat zat, maar je durft niet helemaal. Verandering is nodig, maar je kijkt er tegenop, omdat dit onzekerheid en angst met zich brengt, terwijl je heel diep van binnen wel weet dat dit nodig is. Het is belangrijk dat je een leven gaat leiden wat aansluit bij jou en daar is verandering voor nodig, maar dat is dus net waar je tegenop ziet. Je hebt te lang jezelf onderdrukt en niet gedaan wat je zelf echt wilde of wat echt bij je past.

Ondersteunende vragen die hierbij passen zijn:

  • Ben je gelukkig in je werk/studie?
  • Ben je gelukkig met de indeling van je leven? Doe je wat je graag wilt?
  • Durf je alle kanten van jezelf te laten zien?
  • Luister je naar je (innerlijke)zelf?
  • Doe je wat goed voor jou is? Doe je wat je wil?
  • In hoeverre is de mening van een ander belangrijk voor je?
  • In hoeverre maak je zelf keuzes en in hoeverre betrek je het advies van anderen daarbij en vind je hun mening belangrijk?

Astma
Vanuit holistisch perspectief staat astma ook voor angst, maar deze angst zit dieper. Je durft er zelf niet zijn.  Je bent te bang om je eigen ruimte in te nemen, je cijfert jezelf weg.  Je mag en kan er niet zijn van jezelf en durft niet te leven en jezelf te laten zien. Je hebt angst voor je eigen krachten. Daarnaast kan het ook zijn dat je door je omgeving niet voldoende ruimte krijgt om er te zijn. Je wordt letterlijk verstikt door dominantie of angst van de ander (lees: vaak de ouder)

Ondersteunende vragen die hierbij passen zijn:

  • In hoeverre mag je er zijn van jezelf?
  • In hoeverre mag en wil je leven?
  • In hoeverre voel je je gedomineerd door je omgeving?
  • Zijn er dominante personen in je omgeving?
  • Hoe was je opvoeding?

—————————————————————————————————————————————–

InZi deel 3 : Allergie (4-4-2017)

De lente is weer begonnen en dat betekent ook dat het pollenseizoen weer voor de deur staat. Daarom is het derde onderwerp wat ik wil bespreken allergie en daarbij wil ik de allergie hooikoorts het meest belichten.

Wat wil dat nou zeggen als je last hebt van een allergie?
Lichamelijk gezien is een allergische reactie een verdedigingsreactie van je lichaam om je te beschermen. Je lichaam detecteert stoffen die als een bedreiging worden gezien en daar zet je lichaam zich af door middel van een afweerreactie.

Vanuit holistisch perspectief staat een allergie dus ook voor een afweerreactie. Deze afweerreactie slaat dan echter niet op de stof zelf, maar waar deze symbool voor staat. De allergische reactie ontstaat door angst waar de stof symbool voor staat. Je ziet het als een vijand en gaat daarom in de verdedigingsmodus.

Ondersteunende vragen die hierbij passen zijn:

  • Wanneer is de allergie ontstaan?
  • Waar staat de stof symbolisch voor?
  • Is er rondom het thema waar de stof voor staat iets vervelends gebeurd?

Wat zou je vanuit holistisch perspectief tegen deze reactie kunnen doen?
Als je weet om welk thema het gaat ligt de oplossing in het komen tot verzoening met het thema van je allergie. Omarm je vijand. De stof is namelijk enkel een projectie van jouw angsten, zie ze onder ogen en omarm ze. Durf je over te geven aan dit thema.

Hooikoorts
De thema’s van hooikoorts zijn angst voor: vruchtbaarheid; liefde; sexualiteit; impulsiviteit.
Ze hebben allemaal te maken met overgave.

Ondersteunende vragen die hierbij passen zijn:

  • Hoe denk ik over sexualiteit, durf je jezelf op dat vlak te laten gaan en je er aan over te geven.
  • Wat in sexualiteit heb je weerstand tegen?
  • Hoe dacht je over sexualiteit voor je allergie en hoe daarna?
  • Is er op het gebied van sexualiteit iets veranderd?
  • Durf je je echt man of vrouw te voelen
  • Waarin voel je je geremd op sexueel vlak
  • Durf je je ergens zonder na te denken in te storten? Zo nee, kon dat eerder wel?
  • Durf je controle los te laten? Zo nee, kon dat eerder wel?
  • Kun je je ergens helemaal aan over geven (zonder eerst na te denken)?

Hieronder de thema’s voor overige veelvoorkomende allergieën:
kattenharen: angst voor verliefdheid
honden: angst voor agressie
paarden: angst voor impulsiviteit

Natuurlijk zijn er meerdere allergie gerelateerde aandoeningen die ieder weer hun eigen genuanceerde betekenis met zich meebrengen. Daarnaast kan de allergie (bvb hooikoorts) bij de ene persoon weer net een andere boodschap met zich mee brengen als bij de ander. Klachten zijn altijd persoon specifiek. Wil je graag een persoonlijk advies over een (allergie)klacht?  dan mag je me altijd een pb sturen.

—————————————————————————————————————————————–

InZi deel 2 : De blaas (7-3-2017)

Mede door de carnaval en een drukke periode verschijnt de InZi van februari in de eerste week van maart. Na feesten in vaak veel te koude kleding en voeding die vaak voornamelijk bestaat uit vette hap in combinatie met veel alcohol, is de weerstand van de meeste mensen vaak niet al te best na de carnaval. Onderstaande klacht kan in deze tijd ook vaker voorkomen bij met name dames die in korte jurkjes of rokjes gaan feesten. Gelukkig is dit vaak op te lossen met een korte antibiotica kuur.

Het tweede lichaamsdeel wat ik dus wil bespreken is de blaas. De blaas staat vanuit de holistische visie voor een aantal dingen; het vermogen om met druk of spanning om te gaan en deze los te laten, jezelf kunnen ontlasten, uiten en dit ontladen. Water staat vanuit holistisch perspectief voor emoties. Het gaat hier dus met name over de omgang van emotionele druk, het uiten van je emoties en deze zo ook weer los te laten.

Wat wil dat nou zeggen als je last van je  blaas hebt?
Vanuit holistisch perspectief gezien wil dat zeggen dat er emoties zijn die geuit of losgelaten moeten worden. Dit zie je ook bij mensen die zenuwachtig zijn en veel naar de wc moeten. Het vele plassen is op dat moment een manier van je lichaam om met de zenuwen om te gaan. Het plassen is een vorm van verlichting op dat vlak.

Ondersteunende vragen die hierbij passen zijn:

  • Ervaar je last van bepaalde situaties, maar spreek je dit niet uit?
  • Hoe zou je je emoties over een situatie kunnen uiten? Kun je dit bespreken met iemand?
  • Wat zou je kunnen doen om je minder klem te voelen zitten in die situatie?

Blaasontsteking
Dit is toch wel de meest voorkomende blaasaandoening.
Ontstekingen staan vaak voor conflict. Dit geldt bij ieder lichaamsdeel. In dit geval ervaar je op emotioneel niveau door een situatie conflict en voel je je vast zitten. Het gaat hier dus met name over gevoelens van woede en boosheid die vast worden gehouden. Je voelt je op emotioneel niveau klem zitten in een situatie. Het is belangrijk dat je erachter komt in welke situatie je op dit moment klem voelt zitten. Daar komt namelijk de woede vandaan en daar slaat waarschijnlijk ook de blaasontsteking op. Het is belangrijk dat je deze emoties kunt uiten, zodat je op die manier voor jezelf opkomt. Daarnaast is het goed om te bekijken of er iets verandert kan worden aan de situatie om je meer ruimte te geven. Als simpel voorbeeld: Als het druk is op het werk, waardoor jij je klem voelt zitten. Deel deze gevoelens dan en bekijk of er werk verdeeld kan worden.

Ondersteunende vragen die hierbij passen zijn:

  • Zijn er momenteel situaties waar je boos over bent, maar niet uitspreekt?
  • In welke situatie(s) voel je je op dit moment klem zitten?
  • Zijn er situatie waar je niet in verder kunt
  • Hoe kun je je grens aangeven?

Natuurlijk zijn er meerdere blaas gerelateerde aandoeningen die ieder weer hun eigen genuanceerde betekenis met zich meebrengen. Daarnaast kan de blaasontsteking bij de ene persoon weer net een andere boodschap met zich mee brengen als bij de ander. Klachten zijn altijd persoon specifiek.

 

—————————————————————————————————————————————–

InZi deel 1: De keel (27-1-2017)

Het eerste lichaamsdeel dat ik wil bespreken is de keel. De keel staat vanuit de holistische visie voor communicatie. De stem is toch wel het meest gebruikte communicatie middel van de mens.

Wat wil dat nou zeggen als je keelpijn hebt? Iedereen heeft weleens last van zijn keel, maar wat als het hinderlijk wordt of als het alleen op specifieke momenten gebeurd? Dan is het toch interessant om te onderzoeken wat er speelt. Klachten in de keel staan algemeen voor een stuk niet gehoord worden of niet zeggen wat je eigenlijk kwijt wil.

Keelpijn:

Keelpijn geeft vanuit holistisch perspectief een signaal dat je niet alles meer wil slikken, maar dat je voor jezelf wil opkomen.
Vragen die helpen om duidelijkheid over de keelpijn te krijgen zijn:

  • Komt de keelpijn op een bepaald moment terug?
  • Wat wordt er besproken op het moment dat je keelpijn hebt?
  • Ben je iemand die makkelijk voor zichzelf opkomt?
  • Spreek je gemakkelijk uit waar je mee zit?
  • Ga voor jezelf na op welk vlak je je niet voldoende uitspreekt. Een goede oefening is om in gedachten verschillende punten na te gaan en als je voelt dat de klacht verergert als je aan een bepaald onderwerp denkt, dan weet je dat daar de oorzaak ligt.

Keelschrapen:
De keelschrapen is vanuit holistisch perspectief een signaal dat je een aankondiging wil maken om iets te zeggen. Let er maar eens op als iemand een speech of praatje wil starten. De meesten zullen beginnen met het schrapen van de keel.  Het kan ook gebeuren dat je je keel schraapt maar dat je daarna niets zegt. Dit is een signaal dat je diep van binnen toch iets wil aangeven, maar iets belemmert je om het te doen. Ga op dat moment na

  • Wat is jouw mening over wat er wordt besproken?
  • Wat kan een reden zijn om het niet te zeggen?
  • Durf je voor jezelf op te komen?
  • Waar ben je bang voor (als je je uitspreekt)

Natuurlijk zijn er meerdere keelaandoeningen die ieder weer hun eigen genuanceerde betekenis met zich meebrengen. Daarnaast kan de keelpijn bij de ene persoon weer net een andere boodschap met zich mee brengen als bij de ander. Klachten zijn altijd persoon specifiek.